Titlu

Ministrul Anatol Usatîi: „Ordinul ce prevede majorarea tarifelor la transportul de pasageri nu va fi anulat. Din cauza unor speculații politice nu vom pune în pericol siguranța pasagerilor”
01/10/2020 - 15:09

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a susținut astăzi, un briefing de presă în cadrul căruia a vorbit despre implementarea  ordinului cu privire la majorarea tarifelor la transportul de pasageri şi încadrarea autobuzelor pe categorii de confort.

„Ordinul ce prevede majorarea tarifelor la transportul de pasageri nu va fi anulat. Acest ordin nu vine doar să majoreze tariful pentru călători, el prevede un șir de măsuri pentru rezolvarea problemelor stringente din această ramură precum – vârsta unităților de transport, confortul și siguranța pasagerilor, prezența șoferilor calificați și responsabili. Din cauza unor speculații politice nu vom pune în pericol siguranța pasagerilor”, a afirmat Anatol Usatîi.

Totodată, ministrul a menționat că e în sarcina transportatorilor să atragă cei mai profesioniști și responsabili șoferi în industrie, precizând că siguranța serviciilor de transport se bazează pe două componente: unitatea de transport sigură din punct de vedere tehnic, și profesionismul și responsabilitatea șoferului.

Anatol Usatîi a mai adăugat că, transportatorii urmează să întreprindă toate acțiunile necesare pentru încadrarea unităților de transport în categoriile de confort, acestea urmând să înceapă din data de 1 februarie și se vor încheia la data de 1 octombrie 2020.

Conform planului de acțiuni, verificarea unităților de transport se va produce în 3 etape: până la data de 1 aprilie urmează să fie încadrate 1/3 din unitățile de transport, până la data de 1 iunie următoarele 1/3, celelalte rămânând pentru a treia etapă – 1 octombrie. Companiile transportatoare vor prezenta graficele de încadrare, realizarea cărora va fi supravegheată de inspectorii Agenției Naționale Transport Auto (ANTA).

De asemenea, Secretarul de Stat, Iulian Postică, a menționat că în prezent, activează 18 stații de inspecție tehnică autorizate de ANTA, dar în perioada imediat următoare numărul acestora va crește pe întreg teritoriul țării: „ANTA poartă discuții cu stațiile de inspecție care nu au această acreditare tehnică și în perioada imediat următoare numărul acestora se va dubla”.

Menționăm că, începând cu 1 ianuarie 2020, tariful pentru transportul interurban s-a majorat, în cazul mijloacelor de transport de categoria II, tariful este de 60 de bani per kilometru, iar în cazul unităților de transport de categoria I, tariful este de 70 de bani per kilometru.

Ședința integrală a conducerii Ministerului Economiei și Infrastructurii cu reprezentanții companiilor de transport pasageri poate fi urmărită AICI.