Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Noi măsuri pentru producătorii şi importatorii produselor alcoolice
03/02/2016 - 15:15

2 martie 2016, ChişinăuProducătorii şi importatorii autohtoni vor putea utiliza noi tehnologii de îmbuteliere a alcoolului şi accesa mai uşor pieţele de desfacere. Ministerul Economie a înaintat Executivului spre aprobare în şedinţa de astăzi Proiectul Hotărârii de Guvern referitor la modificarea Legii cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice nr. 1100-XIV din 30.06.2000.

 

Modificările la lege au fost elaborate pentru înlăturarea barierelor tehnice şi asigurarea concurenţei libere în domeniul produselor alcoolice prin excluderea restricţiei de a produce, importa şi comercializa pe piaţa internă băuturile alcoolice tari ambalate în sticle cu „dopuri cu dispersie”.

 

De asemenea, Ministerul Economiei a propus excluderea certificării numai de Întreprinderea de Stat „Centrul Naţional de Verificare a Calităţii producţiei Alcoolice”, fiind extinsă posibilitatea verificării de către organismele de evaluare a conformităţii acreditate în modul stabilit şi recunoscut de către autoritatea centrală de specialitate în domeniul agroindustrial.

 

Implementarea amendamentelor la lege va asigura şi spori capacitatea de concurenţă liberă a producătorilor şi importatorilor în domeniul produselor alcoolice, va înlătura constrângerile agenţilor economici la verificarea calităţii băuturilor alcoolice tari şi barierele tehnice în calea comerţului. De exemplu, brandurile de vodcă din categoria „Premium” până la ora actuală nu pot fi importate legal în Republica Moldova, deoarece sunt produse fără dop de dispersie, astfel devenind obiect de contrabandă şi influenţând scăderea colectărilor la buget.

 

De asemenea, modificările ce urmează a fi aprobate vor permite producătorilor autohtoni să opereze noi tehnologii de îmbuteliere. Experienţa şi practica internaţională demonstrează că marii producători mondiali renunţă treptat la “dopurile cu dispersie”, utilizând alte tipuri de dopuri: din plută (ca material ecologic curat), lemn, sticlă, ceară.

modelul_costului