Titlu

Octavian Calmîc a susținut un discurs despre situația social-politică din Moldova în Senatul Franței
03/30/2016 - 20:45

30 martie 2016, Paris – Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc a susținut, astăzi, un discurs despre situația social-politică din Moldova în cadrul unei conferințe, organizate în cadrul Senatului Franței. La eveniment au participat reprezentanți ai diferitor pardite de opozitie si extraparlamentare, diasporei moldovenești și senatori francezi.  

 

Vorbind despre actuala situație social-politică și economică din Republica Moldova, Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a afirmat că după alegerea Guvernului, s-a reușit, într-o mare măsură, stabilizarea situației politice, a fost oprită descreșterea economică și, cel mai important, autoritățile au reluat procesul de implementare a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb cu UE, reluarea procesului de reforme și restabilirea dialogului cu partenerii de dezvoltare si organismele financiare internationale. Astfel, doar in 2 luni ale anului curent de la instaurarea noului Guvern s-a reusit de a recupera peste 60% din restantele anilor 2014-2015.

 

La rândul lor, participanții la conferință au adresat o serie de întrebări despre ameliorarea situației in domeniul bancar, lupta contra corupției, redresarea deficitului bugetar, susținerea investitorilor straini ș.a.

 

În acest sens, ministrul Economiei a afirmat că una din prioritățile Guvernului este semnarea unui Acord cu FMI și deblocarea finanțărilor din partea partenerilor de dezvoltare pentru implementarea reformelor și continuarea reformelor structurale si de siplificare a procedurilor de afaceri, precum si a programelor de suport a mediului de afaceri. Dintre toate provocările, cea mai dificilă rămâne în sectorul financiar-bancar. Însă, după realizarea tuturor precondițiilor FMI prezentate la finele anului 2015 în acest domeniu – lichidarea celor trei bănci, diagnosticarea celorlalte  și creșterea tarifelor la utilități, precum și alegerea noii conduceri la BNM, urmează aplicarea unor actiuni de consolidare a independentei si capacitatii BNM de a interveni pe piața bancara, chiar dacă o bună parte din acțiuni la nivel legislativ au fost deja realizată.

 

Potrivit lui Octavian Calmîc, celelalte elemente vizează reformele structurale, implementarea reformei regulatorii și a sistemului educațional, precum și o serie de acțiuni de stabilizare economică.

 

”În anul 2016 așteptăm ameliorarea crizei economice.  În opinia noastră, deficitul bugetar este comensurabil cu cel al bugetelor din țările europene. Mai mult ca atât, toate măsurile de stabilizare economică se implementează. În continuare ne-am propus dezghețarea finanțărilor externe și optimizarea cheltuielilor publice și atragerea investițiilor directe. Vizita de la Paris a delegatiei RM a urmarit scopul de a creste credibilitatea autoritatilor franceze in actiunile Guvernului pecum si descrierea oportunitatilor investitionale existente. Este de notat ca un sir de companii franceze au reactionat prompt la aceste mesaje”, a afirmat ministrul Economiei.

 

De asemenea, Octavian Calmîc a menționat că în prezent se impelmentează si se prognozează implementarea mai multor proiecte investitionale in RM cu un buget total de peste 100 mln. Euro.