Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Prioritățile și mecanismele de cooperare în cadrul zonei economice ”Drumul mătăsii” au fost abordate la Ministerul Economiei
04/15/2015 - 13:32

15 aprilie 2015, ChișinăuPerspectivele și acțiunile de promovare a centurii economice ”Drumul mătăsii” și  a ”Drumului mătăsii maritim” au fost abordate în cadrul întrevederii viceministrului Economiei, Octavian Calmâc cu delegația Republicii Populare Chineze, condusă de ambasadorul Chinei la Chișinău, Tong Mingtao.

 

Documentul-cadru a fost elaborat de partea chineză în contextul implementării prevederilor Memorandumului cu privire la inițiativa ”Drumul mătăsii”, semnat la 5 decembrie 2014 în cadrul celei de a 7-a ședințe a Comisiei mixte pentru cooperare comercial-economică. Acesta conține principiile, prioritățile și mecanismele de cooperare cu țările Centrurii economice și a ”Drumului mătăsii maritim”. Potrivit documentului, prioritățile de cooperare multilaterală dintre țările participante vizează coordonarea politicilor, facilități de conexiune, comerțul liber, integrarea financiară, culturală etc.  

 

În ceea ce privește viziunea părții chineze despre mecanismul de aplicare, acesta se va axa pe cooperarea regională, dezvoltarea aprofundată a relațiilor multilaterale prin intemediul unei comunicării complexe, utilizând platformele de cooperare existente, precum Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO), ASEAN Plus China (10+1), Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) ș.a.

 

La rândul său, Octavian Calmâc a salutat inițiativa părții chineze, menționând că pentru Republica Moldova proiectul răspunde cererii de explorare a spaţiului economic şi comercial intercontinental multilateral cu țările de-a lungul ”Drumului mătăsii” și a ”Drumului mătăsii maritim” în scopul atragerii investițiilor și promovării exporturilor.

 

Menționăm că centura economică ”Drumul mătăsii” unește China, Asia centrală, Rusia și Europa, leagă China cu Golful Persic și Marea Mediterană prin Asia Centrală și de Vest, conectând China cu Asia de Sud-Est, Asia de Sud și Oceanul Indian. ”Drumul mătăsii maritim” pornește pe o linie din China spre Europa prin Marea Chinei de Sud și Oceanul Indian, iar pe alta de la țărmurile Mării Chinei de Sud spre Pacific.

modelul_costului