Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Proiecte de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă au fost prezentate în cadrul Târgului Ideilor Eco-Responsabile
12/01/2015 - 16:35

01 decembrie 2015, Chişinău – Săptămâna Eco-Energetică a început astăzi cu Târgul Ideilor Eco-Responsabile, la care au fost prezentate în fața potențialilor investitori o serie de proiecte în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor regenerabile de energie. 

 

Printre acestea se numără gestionarea iluminatului stradal prin unde radio, construcția unei centrale electrice cu termoficare pe bază de biogaz la Fabrica de zahăr din Cupcini, reabilitarea imobilelor pentru a reduce consumul de energie, instalarea stațiilor de alimentare a automobilelor electrice, etc. 

 

„Moldova s-a angajat în implementarea conceptului de „economie verde”, care se regăsește în toate documentele de politici – începând cu Strategia națională de dezvoltare Moldova 2020 și terminând cu documente de politici sectoriale, prin care încercăm să promovăm un mediu economic cu efecte mai puțin nocive asupra mediului înconjurător și cu beneficii pentru societate și pentru fiecare cetățean în parte. Iar astfel de proiecte vor contribui, pas cu pas, la crearea unei economii sustenabile”, a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

 

Potrivit directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihai Stratan, ideile prezentate în acest an au fost la fel de curajoase și ambițioase ca și cele prezentate în prima ediție a Târgului Ideilor Eco-Responsabile. Mihail Stratan a urat întreprinzătorilor succes în convingerea investitorilor prezenți în sală.

 

Câștigătorii Târgului Ideilor Eco-Responsabile vor fi anunțați pe 4 decembrie, la Gala Moldova Eco-Energetică, aflată la a patra ediție. În cadrul acesteea vor fi premiate cele mai notabile realizări în producerea, transmiterea, distribuirea și consumul eficient de energie, în dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. 

 

Organizatorii Săptămânii Eco-Energetice sunt Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. 

 

Imagini: 
modelul_costului