Titlu

Republica Moldova și România au semnat un memorandum privind interconectarea energetică
05/21/2015 - 17:17

21 mai 2015, Chișinău –  Guvernele României și Republicii Moldova au semnat astăzi la Chișinău Memorandumul privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și de energie electrică din cele două state. Din partea Republicii Moldova documentul a fost semnat de prim-ministrul Chiril Gaburici și viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, iar din partea României de prim-ministrul Victor Ponta și ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose.

 

Obiectivul de bază al documentului este promovarea și realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor naționale de transport de gaze naturale și energie electrică, modernizarea infrastructurii și integrarea în piața energetică a UE.

 

Memorandumul de Înțelegere prevede prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova, și până la Onești, în România. În domeniul energiei, documentul stipulează realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) — Vulcănești — Chișinău. Ulterior, urmează să se facă un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune.

 

Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova și România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.