Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Securitatea energetică a Republicii Moldova este în siguranță
01/14/2015 - 19:32

14 ianuarie 2015 -  Ministerul Economiei informează că securitatea energitică a țării nu va avea de suferit în urma sistării energiei electrice de către Ucraina.

 

Precizăm că din Ucraina se importă o cantitate nesemnificativă de energie electrică (energie electrică de echilibrare), ce constituie  mai putin de 1%. Livrarea nu putea fi întreruptă total din motive tehnice. 

 

Ucraina a sistat exportul de energie electrică în Republica Moldova, în baza unui ordin emis de ministrul ucrainean al Energeticii și Industriei Cărbunelui în ziua de  28 noiembrie 2014.

 

În acest sens, informăm opinia publică despre faptul că începând cu luna decembrie a anului trecut consumatorii din Republica Moldova sunt asigurați integral cu energie electrică, procurată de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, în volum de cca 75%,  iar 25% provin din sursele locale,  CET- urile din țara noastră.

 

Decizia de sistare a exportului de energie din Ucraina nu afectează, în prezent, securitatea energetică a țării noastre, deoarece Centrala Electrică de la Cuciurgan și-a mărit volumul de generare a curentului electric și, în timp, a demonstrat a fi un partener de încredere ce a asigurat furnizarea fiabila a energiei pe teritoriul țării noastre.

 

Important de mentionat este că Centrala de pe teritoriul Transnistriei are o capacitate de generare ce acoperă nu doar volumul necesar pentru consumatorii din Republica Moldova, ci și pentru a exporta atât în Est, cât și în Vest.

In urma deficitului de energie electrică apărut în Ucraina, autoritățile de la Kiev au solicitat ca Centrala Electrică de la Cuciurgan să-și orienteze exporturile și către consumatorii din țara lor.

 

Mai mult, Guvernul Republicii Moldova este în căutare de solutii pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale, iar mai multe proiecte de interconexiune cu România sunt în proces de elaborare și implementare.

 

modelul_costului