Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Sergiu Railean: Ne dorim să devenim mai competitivi, mai durabili și mai eficienți în asigurarea serviciilor calitative la prețuri cât mai avantajoase – consumatorilor
06/26/2020 - 17:08

Termoelectrica S.A., principalul producător de energie termică și electrică în regim de cogenerare din țară și furnizor de energie termică din mun. Chișinău, aniversează în luna iunie curent 5 ani de activitate. Cu această ocazie a fost organizată o conferință aniversară, la care a participat Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean. În context, ministrul a mulțumit echipei Termoelectrica, pentru profesionalism și munca continuă pe care o depun pentru ca fiecare locuință să beneficieze de lumină și căldură.

„Într-un sector în care întreaga infrastructură a fost moștenită din perioada sovietică, iar începând cu anii 90 investițiile în sistem au lipsit pentru o lungă perioadă, înțelegem cu toții că loc de mai bine există. În același timp, Termoelectrica are aprecierea consumatorilor finali și a Partenerilor de Dezvoltare, pentru progresul înregistrat în revitalizarea serviciului public și industria alimentării centralizate cu energie termică. Ne dorim un nou impuls dezvoltării sectorului termoenergetic, astfel încât să devenim mai competitivi din punct de vedere economic, mai protejați social, mai durabili din perspectiva de mediu și mai eficienți în asigurarea serviciilor calitative la prețuri cât mai avantajoase – consumatorilor”, a menționat ministrul.

În perioada 2015-2020, întreprinderea a reușit să modernizeze peste 130 km de conducte termice, să instaleze circa 500 Puncte Termice Individuale de ultimă generație, să reutileze cele mai importante Stații de Pompare, dar și sursele de producere, cu utilaje moderne și eficiente energetic.

„Nivelul de mare responsabilitate, transparență, dar și dorința de a deveni mai buni în ceea ce facem, au sporit încrederea partenerilor strategici, și cel mai importat, ne-au ajutat să câștigăm încrederea consumatorilor noștri. Aceste performanțe ne-au reușit cu susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii și a tuturor partenerilor de dezvoltare, în special a Băncii Mondiale – anume cu suportul acestor instituții am reușit să inițiem un proces amplu de modernizare a infrastructurii de termoficare în mun. Chișinău”, a spus directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni.

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a mai efectuat o vizită de lucru la un Punct Termic Individual de ultimă generație, ce asigură alimentarea cu încălzire și apă caldă; la Stația de Pompare Nr.1. – reconstruită din temelie și dotată cu echipamente de ultimă generație, în cadrul Proiectului Îmbunătățirea Eficienței SACET I și la Centrala Electrică cu Termoficare Sursa I.

Imagini: 
modelul_costului