Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Statele Unite își reconfirmă interesul de a dezvolta parteneriate economice cu Moldova
05/07/2015 - 13:11

7 mai 2015, ChișinăuViceministrul Economiei, Tudor Copaci, a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul adjunct al Departamentului de Comerț al Statelor Unite ale Americii, Bruce Andrews, aflat în Republica Moldova în vizită oficială.

 

În cadrul întrevederii, oficialii au remarcat dinamica ascendentă a relațiilor bilaterale moldo-americane, subliniind necesitatea menținerii acestui trend pozitiv. În acest sens, partea moldovenească a reiterat dorința de a semna Acordul Cadru în domeniul Comerţului şi Investiţiilor (Trade and Investment Framework Agreement/TIFA), care va deschide noi oportunităţi pentru cooperare în domeniul comercial-economic şi investiţional.

 

Viceministrul Economiei a mulțumit pentru asistența constantă oferită țării noastre, subliniind importanța consolidării relațiilor comercial - economice și de prietenie între Moldova și SUA. 

 

Oficialul american a dat asigurări că SUA vor susține în continuare Moldova prin implementarea proiectelor comune de diversificare a resurselor energetice în RM, promovarea produselor moldoveneşti pe pieţele de desfacere din SUA, atragerea investiţiilor americane în economia RM, inclusiv prin atragerea companiilor americane prezente pe piaţa din Ucraina și România.

 

Totodată, oficialii au pledat asupra organizării în luna iulie, la Chișinău, a următoarei reuniuni a Comisiei mixte de cooperare comercial-economică moldo-americane.

 

Menționăm că Statele Unite ale Americii deţin locul pe locul 5 după investițiile în capitalul social din țara noastră. Conform datelor Băncii Naţionale a Moldovei, la sfârșitul trimestrului III  anului 2014, în stocul investiţiilor străine directe acumulate în capitalul social, Statelor Unite le-au revenit 153,8 mil. dolari SUA, ceea ce reprezintă 6,5% din total ISD.  Totodată, pe parcursul anului 2014, volumul comerţului moldo-american a însumat 108 mil. USD (cu 10 mln USD mai mult decât în anul 2013), dintre care exportul a constituit – 32,1 mil. USD, iar importul – 76,4 mil. USD. 

 

modelul_costului