Titlu

Termenului de desfășurare a activității de comerț cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător ar putea fi prelungită până la finele anului 2022
07/26/2019 - 15:22

Persoanele care dețin patente valabile până la data de 31 decembrie 2019, ar putea să-și prelungească termenul de desfășurare a activității de comerț cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător până la data de 31 decembrie 2022. Cabinetul de Miniștri a aprobat în acest sens un aviz la proiectul de lege cu privire la patenta de întreprinzător.

Totodată, în perioada imediat următoare, Ministerul va întreprinde un șir de măsuri menite să disciplineze activitatea de comerț în baza de patentă și să creeze precondițiile necesare pentru a asigura trecerea tuturor deținătorilor de patentă la o formă de activitate bazata pe transparență, evidență, disciplină fiscală. Urmare acestor măsuri vor fi eliminate practicile de concurență neloială în raport cu alți comercianți și se va obține un nivel mai înalt de calitate și protecție pentru consumatori.

De asemenea, Ministerul își propune ca să îmbunătățească cadrul legal privind patenta de întreprinzător prin introducerea posibilității obținerii acesteia prin sistemul „ghișeului unic on-line”. La fel, se vor lua măsuri, astfel încât deținătorii de patente să aibă posibilitatea să aleagă ca și alternativă o altă formă simplificată de desfășurare a activității de comerț, precum este activitatea independentă de întreprinzător.

Ministerul își asumă angajamentul de a ajusta legislația în vederea protejării drepturilor consumatorilor, precum și eficientizării activităților de constatare și sancționare a încălcării regulilor de desfășurare a comerțului cu amănuntul în baza de patentă: vânzarea mărfurilor interzise, vânzarea mărfurilor care aparțin altor persoane, neeliberarea bonului de plată sau al altor acțiuni ilegale care compromit conceptul activității comerciale în bază de patentă.