Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Uniunea Europeană oferă asistență pentru dezvoltarea infrastructurii calității și facilitarea accesului mărfurilor autohtone pe piața UE
05/26/2015 - 16:09

Viceprim-ministrul, Stephane Bride, ministru al Economiei, a participat, astăzi, la lansarea proiectului twinning „Consolidarea capacităților în sectorul standardizării și metrologiei conform celor mai bune practici a statelor membre UE”. La eveniment a participat șeful Delegației UE în RM, Pirkka Tapiola, ambasadorul Germaniei în RM, Ulrike Knotz, reprezentanți ai instituțiilor de resort.

 

Scopul proiectului este de a dezvolta capacitățile Ministerului Economiei și instituțiilor din domeniul standardizării și metrologiei, Institutului Național de Standardizare (INS) și Institutului Național de Metrologie (INM) în aplicarea celor mai bune practici în aceste domenii și pentru a furniza servicii în conformitate cu standardele internaționale.

 

Vicepremierul a mulțumit Uniunii Europene pentru susținerea oferită, remarcând importanța aplicării standardelor europene de calitate pentru produsele autohtone: „În contextul implementării Acordului de Liber Schimb RM-UE, dezvoltarea infrastructurii calității, prin consolidarea capacităților Institutului Național de Standardizare și a Institutul Național de Metrologie, reprezintă un pas important în asigurarea accesului mărfurilor moldovenești pe piața europeană”.

 

La rândul său, șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, a afirmat că Uniunea Europeană va continua să ofere asistență Republicii Moldova pentru ca produsele moldovenești să atingă standardele de calitate europene, așa încât să devină competitive atât pe piața UE cât și pe cele internaționale.

 

În cadrul acestui proiect, experți europeni din cadrul Institutului Național German de Metrologie, Biroului Român de Metrologie Legală, Institutului Național German de Standardizare,  Asociației de Standardizare din România, vor oferi consultanță instituțiilor responsabile de asigurarea infrastructurii calității din țara noastră.

 

Proiectul twinning „Consolidarea capacităților în sectorul standardizării și metrologiei conform celor mai bune practici a statelor membre UE” are un buget de 1.1 milioane euro și urmează a fi implementat pe o perioadă de 2 ani. Proiectul este finanțat de UE și va fi implementat de un consorțiu din Germania și România.

 

Imagini: 
modelul_costului