Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Viceminiştrii Economiei din cadrul CEFTA, au convenit să promoveze în continuare facilitarea comerţului şi parteneriatele de afaceri
07/03/2015 - 12:07

Ministerul Economiei a găzduit, la 2 iulie curent, Reuniunea viceminiştrilor Economiei ai ţărilor membre ale Acordului Central European al Comerţului Liber (CEFTA). Reuniunea a fost prezidată de viceministrul Economiei, Octavian Calmîc.

 

Principalul subiect abordat de participanţii la reuniune au fost progresele şi provocările în liberalizarea comerţului cu servicii şi facilitarea schimburilor comerciale.

 

La eveniment s-a convenit asupra organizării în toamna acestui an a unei reuniuni a miniștrilor Economiei din țările CEFTA. În cadrul acesteia vor fi abordate subiecte ce ţin de continuarea liberalizării comerţului cu servicii, facilitarea comerţului prin implementarea „Acordului-cadru privind simplificarea procedurilor vamale, schimbul de informaţii electronice şi recunoaşterea mutuală a programelor operatorilor economici autorizaţi în ţările membre CEFTA”, facilitarea fluxurilor investiţionale prin coordonarea politicilor investiţionale şi asigurarea unui grad mai înalt de protecţie a investitorilor şi continuarea promovării comerțului în scopul stimulării relaţiilor comerciale între statele membre.

 

Totodată, oficialii participanţi la reuniune au fost invitaţi la evenimentul „CEFTA Week” care urmează a fi organizat în luna noiembrie a anului curent, la Chişinău. Evenimentul are scopul de a promova intensificarea şi facilitarea comerţului între ţările membre ale Acordului. De asemenea, în cadrul CEFTA Week urmează a fi organizat un Forum al oamenilor de afaceri, în vederea stabilirii de parteneriate şi promovării investiţiilor. 

 

În cadrul reuniunii Muntenegru și-a prezentat prioritățile pentru 2016, an în care v-a deține președinția CEFTA. 

 

Notă: În anul 2015 Republica Moldova deţine Preşedinţia în cadrul Acordului Central European de Comerţ Liber. 

 

Imagini: 
modelul_costului