Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Ziua Mondială a Metrologiei

Anual, la data de 20 mai, sărbătorim Ziua Mondială a Metrologiei, care marchează aniversarea semnării Convenției metrice în 1875. Acest acord oferă temei pentru un sistem de măsurare armonizat în întreaga lume, care, la rândul său, stă la baza descoperirilor științifice și a inovației, a producției industriale și a comerțului internațional, precum și a îmbunătățirii calității vieții, sănătății și a protecției mediului.

Tematica Zilei Mondiale a Metrologiei din acest an se axează pe rolul acestei științe în protecția sănătății oamenilor. Sloganul „Măsurări pentru Sănătate” are scopul de a sensibiliza populația și de a accentua importanța măsurărilor în susținerea sistemului de sănătate și utilizarea experienței în domeniul metrologiei pentru a răspunde eficient la necesitățile globale, în contextul pandemiei. Testarea pe scară largă a prezenței virusului, a performanței echipamentului individual de protecție, dezvoltarea vaccinurilor – toate depind acum în mare măsură de metrologie.

Institutul Național de Metrologie din Republica Moldova se aliniază la cerințele metrologiei moderne, se implică activ în dezvoltarea metrologiei prin participare la activitățile desfășurate în cadrul organizațiilor internaționale și regionale de metrologie: Conferinţa Generală de Măsuri şi Greutăţi (CGPM) a Organizaţiei Internaţionale de Metrologie „Convenţia Metrului”, Organizaţia Internaţională de Metrologie Legală (OIML), Organizația Regională de Metrologie COOMET, Asociația Europeană a Institutelor Naționale de Metrologie (EURAMET), Organizația Europeană de Cooperare în Metrologie Legală (WELMEC), precum și în cadrul acordului  „Aranjamentul de recunoaştere mutuală a etaloanelor naţionale  şi certificatelor de etalonări şi măsurări eliberate de Institutele Naţionale de Metrologie, semnatare a Convenţiei Metrului” (CIPM MRA).

Astfel, Ziua Mondială a Metrologiei reprezintă un prilej de a aprecia rolul măsurărilor corecte în viața și sănătatea fiecărui om. Iar celor care își dedică activitatea zilnică dezvoltării sistemului național și internațional de metrologie, le adresăm înalte aprecieri, succese profesionale, perseverență și gânduri bune!

modelul_costului